Contributia la Pilon 3 achitata de angajat vs angajator

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Exista doua posibilitatI de achitare a contributiei la pilonul 3 pentru salariati:

Varianta 1: angajatorul suporta pentru angajati aceasta contributie si

Varianta 2: angajatul isi plateste el singur contributia respectiva

Am scris detaliat ce reprezinta contributia la pilon 1, 2 si 3 in articolul : Ce reprezinta pilonul I, II si III la pensii ?

Varianta 1: angajatorul suporta contributia la pilon 3

Pentru angajator:

-angajatorul va avea o cheltuiala in plus cu aceasta contributie la pilonul 3, cheltuiala care este deductibila.

Pentru angajat:

-suma platita de angajator nu este taxabila , adica nu se supune contributiilor sociale si impozitului pe venit, atat timp cat se incadreaza in 2 plafoane fiscale: plafonul de 400 de euro/an/angajat si plafonul lunar de 33% din salariul de baza , unde sunt cuprinse si alte beneficii.

Tot ce depaseste aceste plafoane reprezinta beneficiu taxabil si se supune CAS, CASS si impozit.

Varianta 2: angajatul isi plateste el singur contributia

Pentru angajator: aceasta contributie nefiind suportata de angajator nu are impact direct asupra cheltuielilor.

Pentru angajat:

Daca angajatul suporta direct aceste costuri, atunci impozitul pe venitul din salarii poate fi redus ca urmare a acestui fapt.

Mai precis, impozitul pe venitul din salarii se determina astfel:

a) la locul unde se află funcția de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, și următoarele:

(i) deducerea personală acordată pentru luna respectivă;

(ii) cotizația sindicală plătită în luna respectivă, potrivit legii;

(iii) contribuțiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajați, astfel încât la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro;

(iv) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizează servicii medicale furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, aşa cum este definită la art. 77 alin. (5);

contravaloarea abonamentelor suportate de angajaţi, în limita echivalentului în lei a 100 euro anual, oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care acţionează în nume propriu în cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, ori în calitate de intermediari pentru serviciile medicale, în cazul în care abonamentele respective includ şi servicii medicale.

Abonamentul vizează servicii furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, aşa cum este definită la art. 77 alin. (5), în limita aceluiaşi plafon, indiferent de numărul de persoane.

Asadar, in situatia in care angajatul este persoana care suporta aceste costuri, angajatorul va putea scadea din baza de calcul a impozitului aceste sume.

Deducerea contribuțiilor reținute pentru fonduri de pensii facultative calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative se realizează numai pe baza documentelor privind calificarea fondurilor de pensii facultative respective, emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la solicitarea angajatorului.

Articole similare

Comentariul tau aici